Alcoi l’art rupestre de la sarga. Alcoi, província d’Alacant.

La Sarga és una pedania del municipi de XiXona a Alacant, estant situada entre aquesta i Alcoi als peus de la Carrasqueta.

La Sarga és coneguda per les seues pintures rupestres, que es troben situades en les coves a uns 800 m de la Sarga, ja en el terme municipal d’Alcoi.

En aquests abrics es van descobrir el 1951 les anomenades pintures rupestres de la sarga. Les tintures van ser declarades per la UNESCO com a patrimoni de la humanitat el 19 de desembre de 1998 per les manifestacions d’ art rupestre prehistòric de l’ arc Mediterrani de la Península Ibèrica.

Entre els anys 5000 i 2500 abans de Crist aproximadament, es documenta una nova expressió simbòlica lligada als canvis econòmics i socials que comporten la introducció i posterior expansió de l’ agricultura.

Aquestes manifestacions simbòliques apareixen en molts abrics rocosos de les valls comarcals, entre les quals destaquen les pintures de la sarga Alcoi, on es documenten tres estils artístics.

L’estil macroesquemàtic es caracteritza pels seus paral·lels en l’art moble neolític, especialment en la decoració cardial de la ceràmica.

L’art llevantí té un contingut més narratiu i reprodueix escenes naturalistes de caça, dansa i recol·lecció.

I finalment, l’esquemàtic, que representa un món simbòlic de motius geomètrics i idealització de figures.

Les Sarga és, sense cap mena de dubte, un santuari prehistòric i, a més, en les prospeccions del seu entorn és immediat, a penes s’han localitzat vestigis d’habitació, però sí celebracions cerimònies religioses i intercanvis comercials i de productes.