Villena, des de la Plaça de les Malves al Passeig de Chapí.

El nostre recorregut d’avui per la ciutat de Villena, ens porta fins a la Plaça de les Malves, conegut punt de trobada d’esbarjo i jocs infantils, així com lloc que acull la seu de la comparsa d’Estudiants, coneguda com “La Troyica”.

Situada a l’ oest de la Corredera, aquesta plaça presenta una solució d’ accés mitjançant carrers al costat de les cantonades. Es conserven edificis del XVIII, d’ estructura barroca, amb un intens cromatisme en els esvocs de les façanes. L’edificació més important de la plaça és la casa-palau de la família Mergelina.

Malgrat les successives actuacions urbanístiques que ha patit, la plaça encara conserva un cert sabor barroquitzant.

Un altre edifici emblemàtic és l’ESGLÉSIA I ASIL DE LES GERMANETES DELS ANCIANS DESEMPARATS la capella d’estil neoclàssic dels quals, de 1910, està adossada al palau Mergelina, barroc, del segle XVIII.

Seguim el nostre camí per desembocar a la part posterior del Teatre Chapí i, és que Villena porta la música en les seves tradicions i les seves arrels.

Destacable és la seva arquitectura amb elements àrabs, havent-se mantingut l’ estructura de maons vermellosos que donen aquest aire característic i únic a aquesta part de l’ edifici.

El primer teatre del qual tenim constància és la Capella de l’antic Hospital de la Concepció. Els seus orígens de remunten al 1838, i, atès que la capella estava en aquell moment en desús, l’ajuntament no va observar cap problema a concedir el permís per representar obres allà.

La primera companyia de teatre de la qual es té notícia va ser la “Companyia d’Àrabs”, que va actuar en aquesta capella el 1842.

El 1989 el teatre es trobava en estat d’abandonament, per la qual cosa s’inicia el projecte de “Restauro-habilitació del Teatre Chapí”. En una primera fase l’ajuntament va tenir una disputa amb el Cercle Agrícola Mercantil sobre la propietat del teatre, per la qual cosa finalment es va decidir deixar les dependències del Cercle tal com estaven i dissenyar un vestíbul asimètric.

El 1993 es contacta amb l’empresa Intagua S.L., la primera actuació de la qual va ser la intervenció als salons davanters a causa de les immenses goteres i la falta d’estanqueïtat del terrat. A continuació l’ajuntament funda una Escola-Taller en col·laboració amb l’INEM per prosseguir les obres de restauració del teatre. La segona fase de les obres es realitza durant 1994 i 1995. La ubicació es va respectar tal com en el plànol original, en el qual apareixen dos espais lliures a banda i banda de l’ edifici. Els canvis més notables realitzats a l’interior van consistir en un sostre fals que millorés l’acústica i en rectificar el desnivell de l’escenari. Les obres de restauració van finalitzar el 1999.

Reinauguració

El teatre es va tornar a obrir al públic el 24 d’abril de 1999 després d’un lapse de més de 15 anys. En l’actualitat és un dels teatres més actius de la Comunitat Valenciana, representant obres de qualitat a escala nacional i, en ocasions, internacional.

Però, a més de la bella estampa del Teatre, Villena ret homenatge al seu fill Ruperto Chapí, en la forma de passeig i conjunt escultòric, original del també villenenc Navarro Santafé, on es representen alguns dels seus més coneguts personatges en la forma de font l’aigua de la qual jalona el marc incomparable que presideix.

 

Fonts: turismovillena.com, wikpedia.