L’ Hospital de “San Gil Abad” de Villena

503

VILLENA I LES SEUES HISTÒRIES

ELS HOSPITALS DE VILLENA (Alacant)

En els primers segles de l’Edat Mitjana “ELS HOSPITALS” desenvolupaven diverses funcions alhora: Atenció als malalts, asils temporals per als pobres de solemnitat, i hostatgeria per a viatgers pobres i pelegrins.

-La major part d’aquells hospitals eren de fundació eclesiàstica, tot i que n’hi havia també de construcció regia i de nobles de la zona o comarca on s’ubiqués l’hospital.

-Els fundadors donaven i dotaven els hospitals de nombrosos béns arrels dels quals s’havien de servir per exercir la seva comesa, ja fos mitjançant la seva explotació directa, o les més de les vegades, en règim d’arrendament.

HOSPITAL DE SAN GIL ABAD

-El segon Hospital construït a Villena, es va posar en funcionament l’any 1511.
-Va estar ubicat al costat del lloc on avui dia es troba el Palau Municipal, al costat d’una casa propietat del senyor Pedro de Medina, davant l’ermita de Sant Antón (Soler García-1974).

-Se’l va batejar amb el nom d ‘Hospital de Sant Gil Abat, i se sustentava amb les llimes d’alguns fidels, i “Zensos” que els piadosos havien carregat a favor d’aquest Hospital de Sant Gil Abat.

-Sant Gil Abat va ser un ermità benedictí grec- de l’Orde de Sant Benet Abat-. La seva vida transcorre entre els Segles VI i VII. Està considerat com a Sant Auxiliar per la seva notable “capacitat” per atendre les peticions dels seus fidels.

-És Patró dels mendigos, caçadors, pastors, dels tractants de cavalls, abandonats, leprosos, de mares lactants, afavoridor de la fertilitat, apaivagador de tempestes, focs i sequeres, malalties del càncer i epilèpsia. El seu Sant se celebra l’ 1 de setembre.

-L’any 1511 era Majordom de l’Hospital de Sant Gil Abat, Rodrigo Martínez de Olivencia, pertanyent a una de les famílies de la noblesa de Villena i Beneficiari de l’Església de Santiago.

Llegats per a l’ Hospital

-Jaime Ortin,veí de Villena que ja havia deixat un llegat important per a l’Hospital de María de la Asunción, va deixar i va dotar el 1543 al nou Hospital de Sant Gil Abat, amb una renda de 800 ducats-Soler García 1974-.

-Jaime Ortin, ja havia estat Regidor Electe -sinònim de Alcalde- en 1479, fue Alcalde Ordinario de Villena en un Concejo Obert al qual van ser convidats 16 veïns per intervenir en l’Assemblea-el càrrec l’ocupa des de 1485 a1486-.

-Va repetir com a Alcalde Ordinari el 19 d’abril de 1488, el mateix dia en què els Reis Catòlics visitaren Villena procedents de València -va ser aquell dia en el qual els Reis van jurar guardar i mantindre els Furs, Privilegis, Usos i Costums de Villena- després de la derrota del sublevat Marqués Pacheco-.

-Jaime Ortin va tornar a ser Alcalde Ordinari el 1491 i el 1492.

-Amb els béns propis de Jaime Ortin i els aportats per l’Ajuntament, l’Hospital de Sant Gil Abat va tenir vida real uns 55 anys, ja que encara que la seva construcció era solida i de prou capacitat, no reunia les condicions higièniques recomanables.

-Davant l’ avís i alarma que la pesta recorre la Ciutat i que l’ Hospital de Sant Gil Abat no reuneix les condicions de salubritat mínimes, l’ Ajuntament acorda el dia 10 de setembre de 1564 traslladar el seu ús, pertinences i serveis, al Nou Hospital de la Concepció que s’ estava acabant de construir per mandat del Sr. Pedro de Medina.

-L’Ajuntament de Villena va vendre a Don Pedro de Medina l’Hospital de San Gil Abad per la suma de setanta mil maravedís-moneda el valor de la qual era la tercera part d’un Reial de Plata-, a canvi que se’n construís un de nou.

-El Beneficiat Antonio Martínez, que era el Mestre d’Obres, va portar a l’Ajuntament una bossa amb l’esmentada suma que li va ser lliurada al Jurat Martín de Selva, encarregat amb l’esmentat Mestre que es gastés a l’Obra Nova.

-L’escriptura de venda es va signar el 1557 davant l’escrivà Francisco Martínez de Olivencia.

-Com a record i homenatge a aquelles persones que componien el Concejo de la Ciutat de Villena en aquells moments delicats els donem a conéixer:

-Alcalde Ordinari; Hernando de Medina.

-Regidors; Gerónimo Baile, Martínez, Juan Rodríguez de Arnedo, Juan de Gandía, Diego de AnTón.

-Jurats; García Gasque i Martín de Selva.

– Advocat: Alonso Miño.

-Segons la descripció de Fernando Colón i Enriquez de Arana el 1517, en la seva obra “Descripció i Cosmografia d’Espanya”- era fill de l’Almirante, nacio el 1488 i va morir el 1539- i patge del Principe D. Juan Manuel el 1492 i després amb la Reina Isabel a la seva Cort el 1498, assignant-li 9.400 maravedís-:

…” Villena és Vila de 500 veïns, té una bona Fortalesa i és Cap del Marquesat de Villena”.

LIQUIDACIÓ COMPTES ANY 1563

-Abans de prendre possessió del Vell Hospital de Sant Gil, calia fer la liquidació dels comptes de l’any 1563 -es feien anualment-.

-Eren els Majordoms d’aquest Hospital Juan Alpañes i Francisco de Medina, a mitjans de l’any 1564 no havien presentat l’estat dels comptes de l’any anterior.

-Havent estat requerits per Ordre de l’ Ajuntament i haver fet cas omís per a la presentació d’ aquests comptes, el Consistori es va veure obligat a donar l’ Ordre de prendre els dos Majordoms.

Així les coses, a Acta de 10 de setembre de 1564 s’afirma que ” al present l’Hospital Nou -de la Concepció- està en estat òptim per acollir i atendre els pobres i necessitats, que de fet, ja ho estan fent- només faltava acabar part de la Capella-

-L’Acta reconeixia que ” L’Hospital Vell de Sant Gil, està tan trencat i precari que no es pot habitar en el”.

-Per tant, s’ acorda traslladar de l’ Hospital Vell de Sant Gil al Nuevo- de la Concepción- todo aquello que sea de utilidad , así como sus Rentas.

-També s’acorda “deixació de l’Hospital Vell de Sant Gil perquè la Iglésia de Santiago i els Beneficiats d’ella, facin d’aquest Hospital Vell de Sant Gil, la voluntat de Don Pedro de Medina, segons la Clausula del seu Testament en la qual exposa: ” Que compro l’Hospital Vell de Sant Gil a l’Ajuntament de Villena i li va ser cobrat per endavant i en continent “.

L’ escriptura de compravenda es va signar el 14 de maig de 1557.

-En aquest modest treball d’investigació ens ha servit d’inestimable ajuda la publicació en 2024 del llibre del villener Doctor en Sociologia, Eleuterio Gandía Hernández: SET SEGLES D’HOSPITAL A VILLENA.

Villena 2024.
Fonts:
Horts.
Viquipèdia.
SET SEGLES D’HOSPITAL A VILLENA: Eleuterio Gandía Hernández